Alla inlägg under januari 2010

Av Carina - 24 januari 2010 12:30

Härligt med helg och sovmorgon, idag blev det frukost på sängen igen. Din pappa är också trött idag så det passade även honom. Vi kollade på en liten uppföljare till spermiefilmen vi såg. Nu handlade det om urvalet, tänk att det kommer ut miljoner med spermier men det är bara en som kan bli jag… tänk om fel kom först då hade jag varit ute i intet. Din pappa låg kvar länge även idag men gick nog upp efter tio.


Han började med golvet idag. Lägger första raden och sen kan den torka innan han börjar med nästa rad och nästa… det är skönt nu när din pappa tar det lugnt. Din mamma kom inte ner förrän vi skulle äta lunch. Din pappa värme maten som blev över igår och din mamma gjorde barngröt. Det gick i alla fall lättare att äta idag och jag fick även ner en macka. Efter lunchen åkte vi till stan och handlade flytspackel. Stannade till på Frösön och fikade på Tages och det är ju lite kul att fika ute och inte bara hemma. Din mamma håller ju på att lägga in frysvaror i frysen från frysboxen och har hittat gamla lussebullar som vi äter nu… de blir som nya med hjälp av mikron.


Då vi kom hem tömde vi bilen med saker från gamla stationen. Din mamma satte ut lite saker i friggeboden och i garaget som bara tog plats inomhus. Din pappa gillar inte att din mamma bär men jag vill ju också hjälpa till och tar inget som är tungt. Det var i alla fall skönt att vara ute lite för fast det var -11 grader kändes det inte kallt. Det småsnöade lite och det var kanske därför din mamma kände sig extra pigg.


Då vi kom in fortsatte din pappa med golvet. Din mamma vilade lite och sen gjorde jag också lite nytta. Jag hittade grejerna till golvläggningen som din pappa letat efter hela förmiddagen. Din mamma gick till den låda jag sa till din pappa att de nog låg i och mycket riktigt… det är nog din pappas sämsta egenskap – att leta. Din mamma gick ner och lagade mat i tid idag, vi äter jämt så sent på helgerna. Din pappa eldade samtidigt och fast vi var så tidigt på gång så höll vi likväl på att missa badet. Din mamma badade först och din pappa ringde din farmor. De kommer troligen ner hit snart men bara över en natt.


Din mamma pratade också med din farmor och hon frågar alltid om det sparkar i magen. Nu har din mamma varit orolig igen. Vaknar på nätterna och känner inga sparkar, är då säkert på att Knoll inte lever längre. Kan knappt somna om och det räcker inte med en spark för jag ska bli lugn utan minst tre, fyra stycken. Nu har Knoll varit ovanligt lugn i helgen men idag har det blivit lite mer liv i luckan. Vi vilade lite på eftermiddagen och då kom det riktiga sparkar den ena såg man genom att täcket lyfte sig! Men så fort din pappa tittar så lägger sig Knoll helt stilla.


Vi kollade på Johan Falk och din mamma lekte med datorn. Det är lite väl läskigt för din mamma ibland. Då det var nyheter pratade din mamma och pappa om att vi kunde ju faktiskt ha gjort vår äggdonation helt i hemlighet. Vi kunde ha gjort våra ultraljud i Riga och sen bara skrivit in om hos barnmorskan. Nu ville vi ju inte åka till Riga hela tiden och vi valde ju att vara öppna. Man kan ju faktiskt lura sjukvården ganska mycket för de kollar ju inte DNA och sådant när man är gravid.


Då filmen var slut var din mamma pigg och kunde inte sova men det trodde din pappa att han kunde och sa god natt. Efter en liten stund tände han lampan och sa att jag måste nog läsa lite. Det gjorde din mamma också men inte så länge och idag somnade jag faktiskt före din pappa. 


Nu har din mamma gått i vecka 30 och nu har vi gjort tre fjärdedelar. Det känns som vi är nära men det är ändå 2½ månad kvar… kanske bara 2 för oss men ändå, det är länge. Tre fjärdedelar av din graviditet har passerat och din mage är ordentligt rund. Tyngdpunkten i kroppen förskjuts och påfrestningarna på ryggen ökar.


Barnet tar stor plats, inte bara i magen utan även i din vardag. Barnet sparkar mer och kraftigare - gör sig ständigt påmint. Ju närmare du kommer förlossningen desto mer tänker du på ditt barn, tankar om en vardag med barnet, och lusten att förbereda sig ökar. Många kvinnor kan få dåligt samvete för detta, speciellt om man har ett ansvarsfyllt arbete och inte riktigt kan koncentrera sig. Din mamma ligger ju hemma och tänker på Knoll hela dagarna och även på dig Gabriel och Totta.


Har du svullna ben eller åderbråck - vila med fötterna upp så ofta du kan. Prova stödstrumpor de finns att köpa på apotek och där mammakläder säljs. Barnmorskan frågar varje gång om jag svullnar men det gör jag inte. Jag svullnade i början men den svullnaden har jag kvar så jag kan inte ha ringen på mig men det syns mest på fingrarna.


I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm. Redan från graviditetsvecka tretton kan man med hjälp av ultraljud se att fostret tränar sina andningsmuskler genom att utföra andningsrörelser. Andningsrörelser pågår sedan i perioder under hela graviditeten. Dessa andningsrörelser stärker lungorna och får dem att mogna. Röker du en cigarett minskar eller upphör andningsrörelserna helt under en period.


När tänker du ta ut din föräldraledighet? För många män kan det kännas svårt att stanna hemma med barnet mer än några veckor. Du kommer dock inte att ångra dig om du använder alla dina dagar. Ju mer tid du ger ditt barn desto mer får du tillbaka. Din mamma har anmält oss till försäkringskassan för ett informations möte om föräldrar ledighet. Vi har ju räknat ut att din pappa får mer betalt än din mamma om han är hemma, samtidigt vill ju din mamma vara hemma mest. Din pappa ska dock vara ledig en dag i veckan.  

Av Carina - 23 januari 2010 12:30

Idag vaknade din pappa tidigt och det gjorde då även din mamma. Jag vaknar lätt och då din pappa går på toa och sängen rör sig vaknar din mamma. Till slut var det lika bra att säga god morgon och då var klockan kvart över sju. Vi låg där och diskuterade badrum igen, din pappa ger sig inte. Din mamma orkar knappt höra på det mer men jag måste ju för det är inte så långt bort. Men jag ville sova mer så han fick läsa på själv och jag somnade om. Somnar faktiskt bäst då jag varit vaken en stund och det är tänt och lite ljud.


Knoll sov också och din mamma gillar inte det. Det är bättre då bebis lever rövare direkt från morgonstund så jag kan lägga oron bakom mig. Det kom ju visserligen en spark då och då men inte full action. Vaknade efter en stund och då fick jag lyssna på lite badkars diskussion. Vi ska ju ha ett bubbelbadkar men vet inte ännu vilket men nu kom vi kanske fram till en lösning.


Din pappa gick ner och fixade frukost och så åt vi i sängen. Samtidigt tittade vi på ett program om spermier som din mamma spelat in. Det var ett intressant program där de gjorde spermierna stora som människor och så fick man följa deras väg från början till slut. Så nu vet vi hur det går till… din pappa skulle gå ner sen men det gjorde han inte utan han la sig igen och sov en stund till. Han gick inte upp förrän vid 12 tiden, men han behöver vila. Han har inte jobbat på fyra veckor och så är det full rulle direkt första veckan med massa bilkörning dessutom.


Din mamma låg kvar då han gick upp men kom efter en stund senare. Jag var inte hungrig så din pappa fick samma mat som igår, det som var kvar på kycklingen och pommes. Din mamma åt barngröt med lite kräm. Din mamma har så svårt för att äta ibland. Det känns som att jag vore riktigt bakfull och så ska man äta på det. Maten vet inte riktigt om den vill ner eller upp igen. Jag som behöver äta… hade ju gått ner sist hos barnmorskan.


Idag fick vi upp taket i sovrummet. Det gick bättre idag men vi knäckte en bräda… din pappa skulle banka in den och då sa det brak och det visade sig att den knäcktes i en knast. Då vi satt nästan hela taket saknade vi några bräder som vi kasserat. Din pappa gick ut och sågade några nya och målade sen dem. Då passade din mamma på att vila lite. Målningen torkade fort och vi satte upp de sista bräderna och det var skönt att se att det blev klart. Ännu en av bockning…


Efter middagen la vi oss i uterummet och myste och pratade om vårt fina hus. Tänk vad långt vi kommit ändå fast vi inte kommit så långt som vi tänkt oss. Det känns bra att ha uterummet klart så vi kan vara i ett rum som är helt klart så vi kan låtsas att vi är klara. Din mamma tror att det var bra att detta rum blev klart först för då kan vi bo in oss här. Detta kommer att bli ett rum som vi kommer att utnyttja mycket, det känns så nu i alla fall.


På kvällen tog vi nya kort på magen. Det skulle vi ha gjort igår men då somnade din pappa. Det ser verkligen ut som om din mamma svalt en medicinboll och det syns inte mycket bakifrån att jag är gravid. Midjan är lite mindre bara, din mamma som trodde jag skulle bli som en flodhäst. Trodde jag skulle bli det förra gången också men fick även då mest mage. Läste idag att bristningar fick man oftast om man hade tjockt underhudsfettlager och då har tydligen inte din mamma det för jag har inte sett några bristingar ännu… fast jag smörjer mig för lite.

Av Carina - 22 januari 2010 12:30

Skönt att vara hemma, din pappa jobbade som vanligt och din mamma fick frukost på sängen. Idag hade vi inget särskilt på agendan och det är ju skönt det med. Nu har det var full rulle några dagar.


Din mamma låg och vilade hela dagen, har ont i magen. Det har inte släppt sen vi var i Sundsvall men troligen är det inget farligt utan bara växtvärk. Är trött också sen turen och det är konstigt att man kan bli så slut som din mamma är. När ska jag få tillbaka orken? Jag orkar ju inte mycket nu och rör jag mig för mycket så får jag ont i magen.


Jag är dessutom så dålig på att äta. Det växer i munnen och är inte gott. Jag är  lite bättre då jag inte äter hemma, betalar man för maten ute så måste man ju klämma ner lite till… visserligen kan det bli att jag blir illamående där med. Det finns egentligen ingen mat som jag känner, det skulle jag vilja ha! Mat är bara ett nödvändigt ont. Inte ens godis och kakor smakar speciellt gott. Det är mest frukt, julmust och juice som smakar bra, men dricker jag för mycket mår jag illa…


Anna ringde på eftermiddagen och vi pratade om öppenhet. Din mamma märker då jag är på www.familjeliv.se att det är många som blir så illa behandlade av barnmorskor och doktorer för de är för gamla eller för att de gör äggdonation. Din mamma och pappa har aldrig märkt av det. Vi har varit öppna hela tiden och vi har redan för början vetat om vårt dilemma, vi var ändå 39 då vi träffades och då är det inte lika lätt att bli med barn längre. Det kan ju vara för att vi är öppna och har öronen öppna på det men är man missnöjd med sig själv och besviken på att man inte kan få barn hör man kanske med ett annat öra. Så kan det nog vara, din mamma har inte mycket för att man ska vara hemlig. Folk undrar och ryktena blir ännu värre om man inte säger något, för alla tror och tycker saker runt i kring en.


Din mamma är nöjd med vår öppenhet. Kanske beror det på att vi inte fått några mothugg utan att alla är på vår sida. I alla fall säger ingen emot eller säger sina åsikter till oss. Istället tycker jag att det blir mycket diskussioner om ämnet både där vi är med och även runt om oss. Framför allt har din pappa gjort att jag tror att många fler killar har fått information och lärt sig mycket och det gillar jag.


Din pappa kom hem och vi åkte till stan. Vi på Frösön och sen åkte vi och beställde våra badrumsmöbler. Det var 20 % rabatt tom på måndag så det gäller att passa på. Det är ju ändå inte jättelångt kvar tills badrummet ska påbörjas. Då varit där körde vi till din pappas jobb, din pappa hade köpt blommor till din mamma idag och glömt dem på jobbet. Din gulliga pappa hade köpt tulpaner till din mamma. En kompis till din pappa hade köpt blommor till sin fru och den läste din mamma på Facebook och sa det till din pappa. Han tog mig på orden och handlade blommor och din mamma blev jätte glad. Jag får inte så ofta blommor men din pappa uppskattar din mamma hela tiden i vardagen så blommor blir en bonus.


Det blev inget byggt ikväll utan vi la oss i uterummet och fikade och pratade och sen gick vi oss la oss tidigt.

Av Carina - 21 januari 2010 12:15

Idag måste din mamma lämna hotellet innan lunch. Det var skönt att få sova ut här igår men nu är den friden slut. Din pappa skulle inte iväg lika tidigt idag och han kom upp med frukost till mig som vanligt. Det är i alla fall skönt att jag får stanna till lunch och inte åka då din pappa kör.


Sov en stund men fick sätta klockan, idag ska jag ju på lunch med en gammal kollega. Letade reda på busstider på nätet och vilken hållplats jag ska till och vart jag ska hoppa av. Det är tur att det finns ”sök resa” så man kan hitta på ett enkelt sätt. Jag har i alla fall inte så ont i magen idag, det var nog bra att vila mycket igår.


Jag packade ihop checkade ut och gick mot bussen. Det visade sig att jag gick en omväg förra gången. Man får gå ut på baksidan där det egentligen inte finns någon väg men jag kasade mig ner för slänten den gången men nu fanns det en trampad stig. Den var kanske tom plogad genom en liten dunge. Mycket lättare att ta sig fram för nu är det ju så mycket snö. Visste inte hur lång tid det skulle ta så jag gick i god tid. Lite väl i god tid för jag hann med en buss för tidigt. Fick höra av mig och säga att jag kom en kvart tidigare.


Jag har ju aldrig varit där på kommunhuset och visste knappt vart det låg. Det visade sig att jag nog kunde ha hoppat av tidigare men du gjorde jag som det stod på nätet. När jag bytte buss frågade jag om denna gick till kommunhuset? Ja, han pekade och sa du menar där. Det ligger inte alls långt bort, en hållplats och man kan lätt gå men din mamma gillar inte att gå uppförsbacke.


Hon hämtade mig utanför och vi gick in på hennes rum. Pratade lite, det var längesen vi sågs, inte sen hon slutade i Bollnäs och det är ju snart två år sen jag slutade. Vi har lite kontakt via Inga-Britt. Så jag vet hur hon har det och hon hur jag har det. Vi gick sen upp och åt lunch i deras restaurang på översta våningen. Vi hade bra utsikt över Sundsvall. Din mamma berättade om Totta för det visste hon inte. Så det blev lite prat om både dig Gabriel och dina syskon. Då det kom för mycket folk gick vi ner på hennes rum igen och pratade vidare. Vi pratade även jobb och det är ju alltid kul att prata om andra…


Hon skulle på möte och din mamma gick ner på stan. Vi bestämde att din mamma ska höra av mig igen om jag dyker upp här. Så vi kan göra om lunchen. Nu gick din mamma ner till stan för det är ju enklare. Gick in på Inn, det är en galleria som går över flera hus med inbyggda gångar. Där satte gick jag runt ett tag men blev trött och fick ont i magen så jag satte mig och fikade.


Jag hann handla lite till Alice och lite annat innan jag dök ner i soffan. Satt där tills jag skämdes och sen skickade jag ett sms till din pappa och frågade då han tänkte komma. Han var snart på väg och det var skönt för nu längtade jag efter att komma hem. Då han kom åkte vi till Birsta och köpte klinker till golvet i toan. Nu har vi väl enats något så när om golv i alla fall och delar av väggen men vi kan inte handla allt på en gång. Det är tunga lass.


På vägen hem stannade vi till hos din pappas gamla jobbar kompis som också bygger hus. Det var kul att se hur långt de har kommit. Vi har varit där en gång tidigare och då var de inte hemma och då fick vi kolla genom fönstren. Nu höll de på att sätta plast, hade isolerat och satte även reglar. Jag pratade med frun och fick information från henne, hon guidade mig runt och din pappa följde med karlarna. Det känns ju så otroligt skönt att vi kommit så mycket längre. Det var svin kallt där inne och vi höll på att frysa ihjäl… de hade mycket kläder på sig. Vi hade dessutom kommit ännu längre då vi byggt så långt. Men de har ett garage men det hade inte vi. De har alla sina saker där nu medan vi hade allt i huset.


Vi körde sen vidare och stannade och åt i Stöde. Då ringde Mia och vi pratade. Hon undrade hur det var med Knoll. Hon har ju inte Facebook så hon är inte så uppdaterad. Vi körde sen vidare till Bräcke, där handlade vi. Det finns inte mycket i vårt kylskåp nu när vi varit borta i tre dagar. Din mamma ville ju stanna och fika och uttryckt mig inte så tydligt då jag sa att kolla när de stänger här på OK. Din pappa kollade med saktade inte farten. Stanna! Jag vill ha fika… jaså, sa din pappa och bromsade och körde in. Han gick in och fixade fika till oss båda. Din mamma var nöjd då vi åkte vidare.


Till slut kom vi hem och det var skönt. Det var sent och vi packade bara in maten och sen gick vi och la oss. Somnade gott och det är så härligt att sova i sin egen säng. Säga vad man vill om Scandic men några sköna sängar har de inte, inga vidare kuddar heller.

Av Carina - 20 januari 2010 08:00

Din pappa gick upp tidigt och gick och åt frukost. Han kom tillbaka med lite frukost till din mamma som jag åt direkt. Din pappa ska till Gävle idag medan din mamma ska ligga här på hotellet och ta igen sig. Magen har ömmat i natt och jag har sovit dåligt. Då din pappa åkte somnade din mamma om som en stock.


Jag sov i tre omgångar under dagen, en timme varje gång. Gick ut vid 13 tiden och köpte en macka och dricka på Statoil. Ville ju få lite luft och städarna ville in och städa. Då jag kom tillbaka vilade jag vidare. Din mamma har haft ont i magen hela dagen och tänkte att detta kommer väl aldrig att ta slut. Knoll sparkar i alla fall mycket och då känns det bra ändå. Jag låg där hela dagen ända tills din pappa kom och vi gick och åt middag.


Vi brukar inte äta på hotellet men din mamma ville ha tapas och de har de där. För en gång skull blev inte din mamma mätt av maten. Det har inte hänt på hur länge som helst. Det känns ändå bra, ett litet friskhetstecken. Vi åt ganska snabbt för vi skulle hinna till Ikea och köpa garderober. Vi kom dit en timme innan de stängde och kom överens om vad vi ville ha. Din mamma hämtade en stol så jag kunde sitta där och kolla vad jag ville ha i garderoben. Då vi beställde låg jag på en soffa.


Vi hann inom Bauhaus innan de stängde och kolla lite badrum och kakel och klinkers. Hittade inget helt rätt men vi ska dit igen imorgon eller nästa gång vi är här. Nu har vi i alla fall kollat upp vad de har för sortiment. Ville även hitta vår badrums möbel vi kanske ska ha men de hade inte den där. Vi körde hem och det tog inte lång tid innan din mamma och pappa sov som stockar.

Av Carina - 19 januari 2010 07:45

Idag ringde klockan redan 05.45, vi ska helst vara iväg klockan sju. Vi ska ju åka till Sundsvall idag. Din pappa gick upp ganska direkt och kom upp med frukost till din mamma innan han åt så jag hinner vila lite innan vi åker. Det gick bra att äta men innan dess spydde jag lite. Jag harklar mig så på morgonen och har så mycket slem i hals och näsa och jag hulkar varje dag men ibland blir det som idag att jag spyr. Det kommer ju bara galla och det smakar fruktansvärt!


Vilade lite efter maten och sen klädde jag på mig och packade ner det sista. Har även BB väskan med mig som jag packade igår. Vi åkte och kom iväg precis innan sju. På vägen upptäckte din mamma att vi glömt kameran. Vi ska packa ner din mammas gamla kamera där och extra batterier så vi är laddade. Vi behöver nog även köpa en ny kamera, en som tar bilder fortare. Nu hinner ju barnen försvinna ur bild innan kortet är taget. Kanske behövs det bara en inställning på vår men vi måste kolla upp det. Din mamma kom även på att jag glömt min mp3 spelare som hade varit guld värd nu. Men jag packade ner den i handväskan för att den alltid skulle vara med men nu lämnade jag den hemma. Tömde den på mycket men inte i det facket just…


Vi diskuterade mycket badrum på vägen ner men även namn på det döda barnet. Din mamma har kommit på att vi nog ska ge det ett riktigt namn och inte bara Tott eller Totta. Är det en flicka är vi eniga om Ängla, men vad ska den heta om den är en pojke. Idag funderade din mamma på Valdemar. Det är ju ett namn vi gillar båda två men tycker det är för långt och att det lätt kan bli Valle men det blir det ju inte i detta fall. Vi får se vad din pappa tycker. 


Din mamma sov en stund, hade tagit kudde med mig och fällde sätet lite. Det var skönt för nu ska din mamma vara i farten hela dagen. Kanske inte så i farten men jag kan ju inte sova mitt på dagen. Din pappa kommer ju sen till Birsta och vi ska beställa garderobs vägg på Ikea och kolla lite klinkers innan vi kommer hem. Men imorgon ska din mamma ligga på hotellet hela dagen.


Din pappa släppte av din mamma på Ikea kvart i tio och jag gick upp för att äta frukost och skriva i bloggen. Perfekt att sitta där och göra det, ett annat ställe som jag ska till sen är ett kafé inne på Birsta. Din mamma kände sig mycket tröttare idag och efter frukosten gick jag en sväng på Ikea och skrev upp allt vi ska handla så jag kommer ihåg det ikväll då din pappa kommer. Gick sen över till fiket och åt lunch och skrev i bloggen. Därefter gick jag en sväng på Birsta och hittade två BH:ar i storlek E! Det är första gången din mamma köper en sådan stor men det behövs nu.


Hittade sen fler julklappar till Helena och din mamma ska vara klar i tid denna gång. Gick till ett annat fik och tog en kopp te och en kaka, löste lite korsord där och sen satte jag mig i de fina fåtöljerna som de har på Birsta och skrev vidare i bloggen. Då visade det sig att de spelade in något där och din mamma ville undvika det så det blev Ikea igen. Satt där då din pappa ringde och sa att han var på väg. Han kom upp dit och vi åt direkt då han kom.


Gick för att beställa garderober men så lätt var det inte! Nu hade våra dörrar utgått… valde en annan och de höll på att utgå så de fanns inte i vår modell. Din pappa tappade sugen men vi bestämde oss i alla fall för den sorten men mindre antal lådor. Men din pappa sa att det här måste vi tänka på. Så vi gick vidare. Din mamma hade hittat en fin badrums möbel, jag var så nöjd men då din pappa såg den sa han: det passar i en verkstad. Han tyckte det var verkstadsgrått och skulle passa på verktygslådor inom industrin. Din mamma som var så nöjd. Jag tänker i alla fall inte ha vita möbler mot en vit vägg. Tänk att vi inte är alls överens om hur vårt badrum ska se ut.


Vi köpte i alla fall två sängbord och två nya pallar. Den pallen vi har är snart ett minne blott, den är väl sliten. Din mamma hittade ju lite annat också, det är dyrt för din pappa att släppa av mig här. Vi åkte tillbaka till hotellet och slängde oss i sängarna. Din mamma var inne på www.familjeliv.se  och där hittade jag nya sidor, där jag kan ha kontakt med andra som förlorat en tvilling eller som har änglabarn…


Det var mycket intressant läsning där och man kände verkligen igen sig. Din mamma har haft ont i magen idag. Det kan ju bero på att jag varit så aktiv. Knoll har levt rövare hela tiden och då vi var på Ikea satt din mamma så mycket jag kunde för jag var helt slut i magen. Det ska bli skönt att vara mycket här på hotell rummet imorgon. Vi var inte vakna så länge innan vi somnade men vi hann bestämma oss för vilken garderob vi ska ha så imorgon efter maten ska vi åka dit och beställa den. Det kändes bra och sen somnade vi som klubbade sälar.

Av Carina - 18 januari 2010 07:45

Idag ska din pappa börja jobba och då ringer klockan tidigt. Vi har tränat lite på att den ringer sju men likväl har ju inte din pappa gått upp förrän efter åtta men idag fick han upp tidigare. Din mamma fick frukost och så åkte han till jobbet, eller han trodde det. Hans tjänstebil var helt död… den har stått oanvänd i över en månad och det har varit kallt. Så den startade inte utan han fick ta vår A3 och köra till jobbet med.


Idag är det första dagen din mamma är ensam sen Totta dog. Det har varit så skönt att ha din pappa hemma, inte bara för min skull utan även för hans. Att vi fått vara tillsammans och nära varandra, det har varit nyttigt. Vi behöver inte prata så mycket denna gång för vi vet redan hur det känns utan det är mer närhet man behövt. Din pappa har dessutom varit lugn dessa veckor och inte stressat på alls som innan och det känns också bra för mig.


Det värsta då din mamma är ensam hemma är att jag blir så apatisk. Jag gör inget… idag har jag fått uppdrag att tömma diskmaskinen. Det ska jag väl klara av. Somnade en stund efter frukosten och sen var jag helt slut. Det är bättre för din mamma att sova till åtta-nio och sen behöver jag inte mer sömn. Är jag däremot uppe sex behöver jag en stunds sömn till och blir då helt slut efteråt.


Kravlade i alla fall mig upp och hoppade i badet. Det är så skönt nu för nästan varje dag då din mamma vaknar sparkar Knoll en god morgon spark och det är underbart. Jag berättar för Knoll varje dag att jag älskar alla sparkar och jag vill att bebisen ska sparka på hela tiden. Vi ska ju dessutom till barnmorskan idag och då vill jag extra mycket ha sparkar så jag inte behöver oroa mig för hjärtljuden.


Vilade en stund men sen blev jag hungrig. Din pappa hade gjort en liten matlåda till mig igår och värme den och delade ett äpple och tog med upp. Åt i sängen och skrev i bloggen. Nu är snart november slut… det har tagit tid men jag känner nu att min jobbmånad tog mer på krafterna än vad jag trodde. Det är mycket som kom efter då men samtidigt var det skönt att vara ute bland folk och inte bara hemma med tv.


Gick ner och tömde diskmaskinen och fyllde det som skulle in där. Gjorde mig en kopp te och gick ut i uterummet och satte mig. Hade hämtat en filt och kudde i friggeboden för det är inte så varmt där ute. Satte mig där och skrev vidare i bloggen och myste, detta är ett rum som kommer att användas känns det som. Vi har suttit här flera kvällar och fikat och nu ser man ju ut och det om det kommer någon. Då kom din pappa med han såg inte din mamma. Han kom bara in och sa att han skulle byta batteri på tjänstebilen och gick ut igen. Han hade köpt ett nytt batteri på lunchen och satte dit det och skottade uppfarten.


Då han kom in igen gick din mamma upp och klädde mig och sen åkte vi till barnmorskan. Din mamma blev så hungrig så vi åkte till Statoil och handlade kexchoklad och la på ett brev på posten. Det var moderskapsintyget som jag skickade till försäkringskassan, de ska ju ha det innan jag föder barn så de kan lägga in mig i systemet.


Din mamma hade gått ner 1 kg i vikt men magen hade växt 2 cm och tur är väl det. Naveln kommer snart att ploppa ut… men det känns bra att få mäta här. Jag tycker ju magen blir större och större men man vet ju inte. Blodtrycket var också bra 135/80 och äggvita 0,3 så det känns bra. Även mina prover jag fick ta för jag hade varit på sjukhuset i Lund var bra och det är ju skönt. Att få resistenta baciller i kroppen är ju inte kul. Nu går det fortare hos barnmorskan, vi var ju där så länge innan men nu är det mest mätning som gäller. Hon frågade däremot din pappa hur det varit att vara sjukskriven och han tycker ju själv att det har varit värt det. Att han verkligen behövde det. Hon tycker vi är så duktiga och har klarat denna smäll så bra. Nu har din mamma och pappa så mycket erfarenhet så jag tror att det har hjälpt oss mycket. Allt vi var med om då du föddes Gabriel har gett oss en kunskap vi skulle vilja vara utan men nu kom den bra till pass.


Vi körde hem och din pappa satte värme på tjänstebilen så vi har en varm bil att sätta oss i imorgon sen kom han in och lagade mat. Din mamma hängde tvätt och tog upp tvätt. Började även gå igenom barnkläderna. Ska ju packa en BB väska och då får vi ha med lite barnkläder. Jag har även packat ner saker till din mamma som jag behöver om jag hamnar på sjukhus. Nu är den packad och det är bra för då kan vi ta med den när vi ska till sjukhuset och så vet din pappa att det bara är att ta den. Tog ner allt sänglinne till barnsängarna, ska tvätta det och sen ska vi se om vi kan göra påslakan av något av det.


Då vi ätit bestämde vi oss för att det inte skulle bli något tak uppsatt idag. Vi packade lite och så skulle din mamma klippa din pappa. Precis då jag skulle sätta i kontakten gick strömmen, jordfelsbrytaren löste ut. Det gjorde den innan idag också men då var det bara att trycka på knappen igen så hade jag ljus, det hjälpte inte nu. Hur än vi gjorde blev det inte ljus. Till slut fick din pappa ringa elektrikern på jobbet och få lite hjälp. Din mamma tände ljus och så hittade vi ficklampan. Det blev till att koppla ifrån lite kablar och det var väl nästan den sista som var den rätta, eller den som var fel. Då den var bortkopplad fick vi ljus igen. Nu är det bara några uttag som inte fungerar.


Så till slut kunde vi klippa din pappa igen men din mamma såg till att ha ficklampan i närhet då jag satte i kontakten. Nu gick det bra och din pappa blev fin i sitt korta hår. Gick sen upp och kollade Idrottsgalan och din pappa kollade badrum på nätet. Vi var uppe för sent egentligen men samtidigt var det ju kul att se Helena Jonsson vinna Jerring priset.

Av Carina - 17 januari 2010 07:45

Sovmorgon, det är den sista på flera dagar nu. Vi har vant oss vid att kunna sova länge men nu när din pappa ska börja jobba är det slut med det. Det blev ingen frukost på sängen idag för din pappa ville få upp tak i sovrummet. Men din mamma åt i sängen som vanligt. Idag är det skidor hela dagen. För oss hade det passat bättre om det var det på helgen då din pappa jobbar och din mamma kan kolla i fred. Nu behöver han hjälp så måste jag lämna tv och gå iväg. Den enda gången jag inte gör det är då det är skidskytte för det tycker jag är roligast.


Han började med taket men kom rätt så fort fram till att han behövde din mammas hjälp. Förmiddagarna är ju inte din mammas bästa tid på dygnet så jag sa att han fick vänta. Då blir han så otålig och vill göra det precis nu. Han försvann ut och gjorde sig ett hjälpreda som kunde hålla upp brädan i ena änden men det räckte inte. Nu fick din mamma komma ner, och idag mår jag inte bra. Mår illa och är lite orolig i magen.


Vi skulle till Mona och fika idag men jag ringde återbud. Jag känner att jag inte orkar och är inte på humör för att vara social. Så vi ska träffas en annan dag istället. Vi ska ev köpa deras bilbarnstol och då vill vi kolla på den först. Din mamma stod på mitten och höll upp brädan, det gick bra. Det var bara lite jobbigt att gå upp och ner men så fort jag inte behövdes satte jag mig på en palla och vilade. Med jämna mellanrum gick jag ut i uterummet och la mig och vilade.


Vi kom sen till en bräda som inte gick i och din pappa började svära. Det gillar inte din mamma och nu var han så vrång och vägrade byta bräda. Den ska gå i, var hans filosofi. Din mamma minns sen vi satte stora taket att ibland fick man tag i en bråkig bräda men då bara bytte vi för den passar alltid ihop med en annan. Men det hade din pappa glömt och gav sig inte. Till slut gick din mamma därifrån och sa att jag inte hjälper dig om du svär så och inte ger dig fast det inte fungerar. Han var sur och gav sig inte, vilket resulterade i att när han skulle jobba själv gick en bräda i sönder som trillade ner.



Vi tog en fika och sen vilade vi en stund. Jag sa till din pappa att jag inte hjälper dig om du ska vara så sur och tvär. Han erkände att han hade blivit lite arbetsilsk och att det var onödigt. Jag påminde honom igen om att alla bräder inte passar ihop och han inser ju det men ändå är han så tjurig då han väl står där. Vi bestämde att vi skulle byta bräda om den inte passade. Därefter gick det mycket bättre, din pappa var lugnare och då går det bättre.


Din mamma vet inte var det kommer ifrån att jag inte gillar när folk blir arga. För din mamma själv har varit mycket arg och skrikit speciellt under tonårstiden. Jag sa till din pappa, nu vet jag varför vi bråkar så sällan. Det är alltid bättre att prata om det istället för att bli arg för det mår jag inte bra av. Jag blir så påverkad av att din pappa svär så då han jobbar och din farfar ännu värre. Din pappa svär inte alls så mycket nu längre och han har inte varit medveten om det för han är inte alltid arg utan det är bara när det går ont.


Nu har vi satt 21 av 36 bräder och ska fortsätta imorgon kväll. Jag förstår att din pappa vill ha upp dem men han är inte undermänniska och ska din mamma vara med tar det längre tid. Samtidigt är det ju kul att din mamma kan få vara med på ett hörn. Ja, jag är försiktig med Knoll och vilar ofta och så fort jag känner att jag får sammandragningar så lägger jag mig på soffan.


Klockan rann iväg och helt plötsligt var det kväll. Vi åt rester sen igår och fikade innan din mamma gick upp för att kolla på tv och din pappa eldade. Men vi hann fika i uterummet först en sväng. Då berättade din mamma att jag får så dåligt samvete då jag blir arg på din pappa. Han märker det knappt och insåg ju att jag hade rätt så han tyckte inte det var fel. Det är i alla fall skönt att prata om det.


Vi kollade på Falk och den är lite läskig tycker din mamma. Har datorn framför mig så jag kan kolla på annat när det blir jobbigt. Har också en stor och stark karl sidan om mig som jag kan krypa intill då det blir för läskigt. Då den var slut släckte vi och behövde sova, nu var det inte så lätt. Troligen för att vi visste att vi behövde sova för klockan ringer tidigt imorgon.


Nu har din mamma gått in i vecka 29. Nu kan du känna toppen på din livmoder cirka tio centimeter ovanför naveln och ditt barn fyller upp all plats i magen. Många gravida samlar mycket vatten i kroppen, särskilt händer, fötter och underben kan svullna. Din mamma svullnade i början och fick rätt snart ta av ringen som hänger runt halsen nu men efter det har det varit lugnt.


Några kvinnor kan börja få smärtor från bäcken fogarna, foglossning. I vissa fall kan det börja ett par veckor tidigare, speciellt hos omföderskor. Man kan inte bota foglossning under graviditeten men det finns mycket man själv kan göra för att skjuta upp och mildra besvären.

Under senare delen av en graviditet blir den blivande mamman mer insulinresistent, det vill säga får ett ökat insulinbehov. Har du anlag för typ 2-diabetes kan du då få graviditetsdiabetes, en lindrig form av typ 2-diabetes. Denna form av diabetes försvinner oftast direkt efter förlossningen.


I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm. Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen. Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker. Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover.


Nu kan du få se en liten fot puta ut på magen. Försök att fånga den! Ditt barn kan känna om mamma är stressad eller orolig. Ge din kvinna lite massage eller fyll badkaret med varmt vatten för ett avslappnande bad. Oron på natten ökar, det kan vara svårt för den blivande mamman att ligga på rygg, barnet trycker mot kroppspulsådern och det kan ge yrsel och illamående.

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards