Alla inlägg under september 2009

Av Carina - 6 september 2009 19:48

Söndag morgon och din pappa vaknar ändå sju och var pigg. Han är sugen på att börja med köket nu. Vi lägger oss visserligen klockan tio då pillerklockan ringer men din mamma vill gärna sova till åtta då den ringer igen. Din pappa gick upp och kom upp med frukost till din mamma. Det finns två lägen på din mamma, hungrig som en varg eller mätt. När jag är hungrig då är det bråttom.

 

Morgonen är fortfarande din mammas viloperiod. Idag kände jag däremot mig lite piggare. Din pappa började sätta upp köket och sa att idag får vi äta ute för jag orkar inte laga mat också. Din mamma hade lite idéer om att fixa mat men sa inget för man vet aldrig. Rätt som det var sa din mamma att nu var det fika, han hade fixat kaffe och te och mackor. Nu fick även din mamma se hur långt han har kommit med köket. Hörnet var klart och lite andra skåp. Det är ju ganska mycket precision och det är din pappa bra på.

 

Vi åt och sen gick din mamma upp igen, nu ska det badas. Din mamma har längtat så mycket efter att få bada och nu har jag äntligen chansen. Först fick jag skruva fast bottenventilen, den var lite seg men till slut gick det och så i med proppen och fylla badkaret. Vi visste inte om det skulle räcka med varmvattnet till ett helt bad för vi har bara el-patron och då värmer den inte ända ner. Men det räckte och din mamma hoppade ner.

 

Vilken lycka, att äntligen kunna få bada igen kändes underbart. Din mamma sa till din pappa att jag genast tror jag blir piggare och så tror jag att Knoll och Totta gillar det. Det tog bara lite lång tid att tömma ut för vi har inte något rör ner i avloppet så det faller rakt ut, så man får sippra ut vattnet. Då din mamma var klar åkte vi och åt mat på Frösön. Vi handlade på vägen hem och sen hade din mamma vaknat till.

 

Det var så härligt väder att vi satte oss på friggebods altanen och fikade. Det var mysigt. Din mamma fick då krafter så jag städade upp lite där utanför och sen fortsatte jag inne. Jag rensade upp rejält, tvättade, hängde tvätten, och diskade. Blev sen trött och gick och vilade. Gick sen ner och värme risgrynsgröt till oss men sen tog krafterna slut… gick upp och la mig. Din pappa jobbade ett tag till och sen kom han också upp. Vi beställde kran via nätet och sen såg vi på film.

 

Din mamma hade läst om Epigenetik. Epigenetik är den del av genetiken som behandlar ärftliga men reversibla förändringar i DNA som är oberoende av förändringar i DNAts nukleotidsekvens. Epigenetiska förändringar förekommer normalt i alla celler och reglerar många geners uttryck, vilket framförallt är viktigt för differentiering av celler och under embryoutvecklingen.

Uttryckt på ett enklare sätt handlar epigenetik om att miljöpåverkan under livet kan leda till att genernas uttryck hos en individ ändras, till exempel att de slås av eller på. Detta påverkar sedan egenskaperna hos individens avkomma. Epigenetiska förändringar som först förvärvas och sedan ärvs påminner om Lamarckism. Lamarcks teorier var dock mycket mer omfattande, och det är dessutom oklart vilken betydelse epigenetiska förändringar har för evolutionen.

Epigenetiska ändringar kan antingen vara DNA-metylering av särskilda CpG-dinukleotider (cytosin-fosfat-guanin) vilket leder till minskad transkription av genen. En annan form av epigenetisk ändring är kovalenta modifieringar av histoner som kan bestå i fosforyleringar, acetyleringar eller metyleringar. Histonmodifikationer leder till en förändring av kromatinets struktur vilket kan medföra att gener tystas.

På senare tid har det visat sig att många tumörer har viktiga tumörsuppressorgener inaktiverade av epigenetiska förändringar, vilket dels kan bidra till tumörens uppkomst men även att den blir metastaserande.

Många kemiska ämnen kan framkalla epigenetiska förändringar, bland annat arsenik.

Vetenskapsradion i P1, har tagit upp epigenetik. P1 om Epigenetik. BBC har i en serie kallad The Ghost In Your Genes tagit upp ämnet: BBC dokumentär 2008 (enligt Wikipedia)

 

Det menas att även mina gener påverkar barnet, då det blir tre personer som påverkar hur barnen kommer att bli då de kommer ut, dels donator, din pappa men även din mammas gener kommer att finnas med. Det låter ju jättehäftigt, det är tydligen jag som påverkar vilka gener som ska finnas med. Då jag kommer inte att bara vara bärare av barnen utan även påverka dem. Din pappa sa att kanske får de ingen dalahaka som din mamma vill men vi kan ju alltid plastikoperera… vi får väl tejpa hakorna från födseln så det blir som din mammas. Ska läsa på mer om detta.

 

Både din mamma och pappa oroar oss lite för ultraljudet, samtidigt som vi längtar efter att se två pickande hjärtan igen. Nu kommer ju Knoll och Totta vara större så nu kommer vi ju att se mer, det ska bli häftigt!

Av Carina - 5 september 2009 19:47

Idag vaknade vi båda två innan pillerklockan ringde. Din pappa var sugen på att börja med köket men han låg kvar och mös med din mamma tills klockan ringde. Din mamma hade redan lite macka här så jag kunde äta pillerna. Din pappa kom upp med en macka till sen och lite juice då han ätit. Din mamma låg kvar och vilade efter maten.

 

Innan din mamma somnade igår tänkte jag mycket på ultraljudet. Har gjort det ett tag nu, egentligen sen jag fick tiden. Tänk om det inte är två hjärtan som pickar längre? Det finns visserligen inget som tyder på det. Nu är din mamma även rädd för att de inte ska växa och vara så stora som vi läser om i gravid kalendern. Kanske är tvillingar mindre överlag redan från början men vad vet jag. Ska det bli så här inför varje ultraljud, din mamma trodde ändå inte riktigt att jag skulle bli så hysterisk som jag nog kommer att bli.

 

Din pappa började plocka fram grejerna till köket. Satte ben på skåpen och då han väl skulle sätta ett på plats kom han på att vi lagt klinkern för långt ifrån väggen. Han skrek och visserligen var det en tabbe men inget mer än han kan göra något åt. Din pappa är så noga och så duktig så det är väl bra att det händer honom något också! Han kom upp och vilade en stund hos din mamma men hade inte ro. Kom på att han fick ta bort en del av flytspacklet och så får vi åka och handla nya plattor som han får kapa och lägga dit. Detta tar ju tid men det är misslyckandet som grämer din pappa mest.

 

Han hackade bort flytspacklet och det var en dimma som la sig över hela huset. Så nu har vi ett lager damm över precis allt. Vi hade inte mycket att välja på. Då han var klar med det åkte vi till stan. Din mamma är lite piggare idag.

 

Vi åkte först och åt, på Max, din mamma är inte alls sugen på färdigmat men vad är där att välja på? Inte kan jag äta pizza heller som jag gillar bättre. Åt lite och sen körde vi och kollade kran till köket. Vi ska beställa den på nätet men ville kolla live först. Vi var sen och handlade med klinker och sen var vi på Barnens hus och kollade barnvagn. Där fanns inte den vi tänkte oss och det fanns inte många tvillingvagnar. Så vi körde in till stan. Din pappa tycker att din mamma ska vara mer uppe och då lockar han med barnvagns affärer.

 

Vi var på Babyproffsen och där var de proffs. En tjej hjälpe oss där och visade oss en vagn, samtidigt som hon skötte kassan. Vagnen heter BabyTravel Dublin, den kan bli liten och det är vårt mål. Vi har ju köpt en för liten bil för att ha tvillingar… det är smällar man gärna går på. Den verkar i alla fall vara en vi gillar och det var kort leverans tid på den men hon tyckte att vi kunde beställa redan nu men vi väntar i alla fall till vi gått halva tiden.

 

Då vi varit där en stund började din mamma må illa, så mycket som jag kanske kunde spy. Så vi gick ut, och åkte hem. Men din mamma har slagit rekord i att vara uppe idag. Då vi kom hem vilade din mamma medan din pappa fixade fika och sen gick jag upp och la mig igen. Din pappa la dit klinkers som saknades. Din pappa lagade pyttipanna sen och vi var nere och åt.

 

Då din mamma gick upp sen följde din pappa med och vi kollade i Babyproffs tidningen. Din mamma kunde bara inte hålla sig vaken och somnade som en stock. Din pappa fogade klinkers och din mamma sov vidare. Då din pappa var klar tittade vi på film. Då pillerklockan ringde hade vi sett halva och då gav vi upp, ska titta vidare imorgon. Somnade ganska fort idag, men tankarna far ju omkring på Knoll och Totta.

Av Carina - 4 september 2009 19:47

Din pappa gick upp ovanligt tidigt idag för han ska lämna in vår bil. Det är lite fel som har varit sen början, listor som inte var snyggt ditsatta och så solskyddet som din pappa drog i sönder i vintras. Din mamma ska ligga hemma och tycka synd om sig själv idag igen.

 

Vilade hela förmiddagen, din pappa ringde och väckte mig precis innan pillerklockan ringde. Vi har fått en röd A4 som hyrbil och bilen kanske inte blir klar idag utan att vi får ha den bilen över helgen. Idag invigde din mamma vår fina röda radio som vi fick i bröllops present av din mammas familj. Den har stått i fönstret sen vi flyttade upp här men vi har inte använt den ännu. Den ska vara i uterummet sen då det är klart där.

 

Lyssnade först på P1 men sen kom jag på att det skulle vara Lantz i P4 och då satte jag på den röda radion och behövde inte ha datorn igång. Var nere och åt lunch, lasagne och kände mig riktigt pigg. Plockade undan lite både uppe och nere men sen dök jag. Fick ta med drickan upp och lägga mig. Låg sen där tills din pappa kom hem.

 

Han började med att skölja av bilen… den hade blivit smutsig för idag har det ösregnat hela dagen och han har kört mycket grusväg. Han kom upp och la sig en stund hos din mamma innan han gick ner. Han sa att jag ligger mycket mer nu när du också gör det. Han värmde risgrynsgröt och vi gick ner och åt.

 

Din mamma gick upp som vanligt direkt efter maten. Idag ska vi till husvagnen och se på Dobidoo men det dröjer än lite. Då din mamma kom upp somnade jag som en stock. Var helt slut och din pappa sa att vi ska nog inte gå till husvagnen. Jo, så jag kravlade mig upp, din pappa gick och satte på värmen och din mamma gick ner. Skulle fixa lite och ha med mig men tömde även skåpet där vi har allt köksporslin. Då kom din pappa och sa att de hade börjat. Det regnade fortfarande då vi gick ner.

 

Din pappa tycker att det är så mysigt i husvagnen och hade gärna flyttat tillbaka dit igen. Han satt och berättade hur vi har haft det här, hur vi tittat ut på vägen och att vi kollat tv. Din pappa är så nostalgisk och kan sitta och fundera hur mycket som helst på hur mysigt vi har haft det här. Din mamma tyckte också vi hade det bra men lever mycket mer i nuet så nu är det historia. Men visst är det mysigt att gå ner dit och kolla tv. Det lär väl dröja tills vi får tv inne, för antennen ska ju upp först.

 

Din mamma la ut lite i hus bloggen, ligger verkligen efter där. Nu gjorde jag ett ryck och det kändes bra. Vi gick tillbaka då det var slut och gick och la oss. Somnade strax efter pillerna var svalda.

Av Carina - 3 september 2009 19:46

Idag skulle din pappa jobba hemifrån och din mamma ska till doktorn. Din pappa måste följa med och köra din mamma därför är han hemma. Hans klocka ringer tidigare än din mammas pillerklocka så nu är vi uppe i ottan, eller kanske inte upp men vakna. Din pappa hade inte så bråttom upp idag men till slut sa din mamma att nu måste du upp och fixa frukost  till mig. Din mamma kände hur illamåendet välde upp…

 

Åt lite och sen låg din mamma kvar i sängen och somnade om då din pappa började jobba. Din mamma oroar sig lite för att vi ska till doktorn redan kl 10, din mamma är inte människa före ett. Åt lite till och klädde på mig och gick ner. Din pappa var klar och vi åkte till Frösön. Vi fick nästan komma in direkt då vi kom och det var en ung snygg doktor. Din mamma kände sig nästan som en gammal tant när jag nästan blev frisk då jag såg honom. Inte nog med att han såg söt ut så var han duktig också. Din pappa var mest förvånad över att doktorn var så ung!  

 

Din mamma berättade och visade upp alla piller jag äter. Han tvekade inte utan sjukskrev din mamma. Först hade jag tänkt jobba från måndag men jag är ju långt ifrån pigg och han tyckte nog att jag skulle vara hemma hela nästa vecka men då ska din mamma till Skåne i tjänst och det vill jag ju inte missa. Så på onsdag börjar jag jobba halvtid och det ska jag göra till sista september. Vi ska ju på ultraljud på tisdag och efter det får vi vet hur det blir med piller minskningen.

 

Din mamma fick också utskrivet fler magpiller och han berättade att det inte gjorde mer nytta att äta två eller en och inte heller vilken tid på dygnet jag åt dem utan det viktigaste var att jag åt dem och att jag planade ut sakta. Din mamma ville även blåsa i en PEF mätare för jag tycker att jag är lite tung andad. Vill ju veta om det är av graviditeten eller om det är av astman som jag är andfådd. Din mamma har ju inte ätit mediciner sen du blev till Gabriel och nu så här i efterhand kommer din mamma ihåg att doktorn för länge sen sa att lungkapaciteten går sakna ner och rätt som det är så är den nere i botten utan att man märkt det. Nu fick jag ut en ny genom ett hjälpmedelskort. Din mammas gamla ligger i någon flyttlåda någonstans!

 

Barnmorskan som var med sa att man ofta blir sjukskriven i vecka 28 om man väntar tvillingar?? Vad ska jag då göra?? Det är tre månader innan utsatt tid! Så hoppas din mamma inte att det blir.

Vi stannade på apoteket som ligger i samma hus. Hämtade ut piller och PEF mätare. Då vi kom ut i bilen var din mamma tvungen att provblåsa lite och det var inte bra. 300...din mamma ska ligga på minst 400 gärna över det. Nu blir det till att börja med inhalationerna igen.

  

Vi tänkte äta lunch på restaurangen sidan om men de hade inte öppnat ännu så vi åkte och handlade istället. Din mamma var så hungrig och for direkt in i affären och kollade om de bjöd på bananer. Det brukar vara så i vissa affärer och så var det här. Din mamma tog en till mig själv och en till din pappa. Då vi handlat körde vi hem och din pappa lagade mat, eller värme mat till oss.

 

Pratade med chefen, berättade om hur det var och att jag ska börja jobba nästa vecka. Vi bokade en tid måndagen efter för din mamma ska ju inte vara på jobbet nästa vecka utan bara i Skåne. Chefen hade även tänk att din mamma inte ska ha några arbetsledaruppgifter under hösten utan vara alla chefer behjälpliga med administrativa program. Först kändes det inte bra men sen när jag tänkte efter är det nog skönt. Tänk att slippa ta i allt tjafs som personalen ibland, eller ofta håller på med.

Dessutom är det ju lättare att komma ifrån och hålla dialogutbildningar. Kollade upp att vecka 41 då din mamma ska ha första är i oktober och då är jag inte sjukskriven längre… bra det.

 

Vi fikade efter maten men din mamma fick vila emellan. Din pappa började sen jobba och din mamma gick upp och ringde till Mia. Din mamma låg hela eftermiddagen. Din pappa tömde bilen och städade den för den ska in på lagning imorgon. Det är saker som varit dåliga sen vi fick den. Din mamma ringde till din moster. Det var längesen jag pratade med henne och din mamma vill ju veta hur det är med kusin Ian.

 

Han är mycket bättre. Han kan sitta men trillar ibland, han ålar sig fram men kan inte gå. Han kan röra benen och har känsel i dem men de vill inte gå. Han var ju så glad över att gå innan och sprang fram och tillbaka hela tiden. Han är mycket gladare och annars är han som vanligt. Han pratar och förstår som innan. Däremot så har de problem med att hitta anledningen till att han har så högt blodtryck. Han äter både blodförtunnande och blodtryckssänkande medicin. De ska röntga den dåliga njuren och se hur den är, kanske kan det var det som gör det höga blodtrycket. De vet ju inte, gissar hela tiden.

 

Det var i alla fall skönt att höra att han mår bättre. Det känns bra att få åka ner och träffa dem nu igen. Kanske får de komma hem på permission men det vet man ju inte förrän nästa vecka. Din mamma berättade hur det låg till här och din moster är glad över att din pappa också ska förbjuda din mamma åka skidor i år… men ska din mamma vara hemma efter jul nästa år så kan ju de komma och hälsa på.

 

Vi åt mat och fikade lite. Din mamma är matt och när ska det vända det här. Din mamma är så trött på inte kunna göra något. Vi gick upp och la oss, läste och lekte med Internet. Din pappa somnade som vanligt innan han lagt sig på kudden nästan. Din mamma har däremot lite svårare för att somna nu när jag ligger hela dagen.

Av Carina - 2 september 2009 19:45

Det är så skönt att vakna upp med din pappa bredvid mig. Visserligen ringde klockan tidigare än vanligt men det får det vara värt. Det är precis som man sätter på en knapp då man vaknar oj, hungrig! Det är så varje dag, tur att din mamma är förberedd och har mat sidan om sig.

 

Din pappa gick upp och gjorde frukost till oss båda och kom upp med maten till din mamma. Han ska jobba idag och så ska han besiktiga vår gamla lastbil från 1968. Så han tog den till jobbet. Det var förberett lite lunch till din mamma så jag klarade mig tills han kommer hem igen.

 

Idag ringde inte din pappa en ända gång. Han tror väl att det inte är så viktigt då han är i stan. Din mamma sov inte mycket idag, bara en stund på eftermiddagen. Är vaken i knoppen men inte i kroppen. Din mamma har stora förväntningar på din doktorn och att han har en mirakelkur att ge mig. Din pappa köpte tidningar till din mamma och nu är den ena utläst. Läser också en bok, en deckare och det var länge sen sist. Den börjar bli riktigt spännande nu.

Din mamma ringde till Mona, vi hade bestämt träff imorgon. Vi ska ju skriva uppsats ihop men din mamma orkar inte åka dit. Vi ska kolla till helgen om jag mår bättre då.

 

Det finns inte så mycket att göra mer än att sova, leka med datorn och läsa. Till slut kom din pappa hem och kom upp och la sig här hos din mamma. Lastbilen gick igenom och de på bilprovningen tyckte det var kul att se ett sådant fint exemplar av en sån gammal bil. Det är nog inte så vanligt över huvudtaget att så gamla bilar är där.

 

Vi åt mat och din mamma gick upp och la sig igen. Idag har jag varit ute och gått ett varv runt trädgården och tvättat en maskin tvätt. Din pappa la tvätten i torktumlaren då han kom hem. Din pappa flytspacklade golvet i köket. Han är så duktig din pappa, han bygger, jobbar och serverar din mamma.

 

Din mamma tog en välhövlig dusch, inomhus. Det finns ingen propp så man kan inte bada men sitta ner och duscha och det passar din mamma bra nu. Orkar inte så upp och det tar på krafterna att duscha. Vad din mamma längtar efter ett badkar nu… förhoppningsvis fixar din pappa i veckan röret som går ner i avloppet och en propp. Din mamma skulle nog bli friskare fortare med badkar.

 

Vi la oss tidigt och din mamma läste ut boken och din pappa fick leka med Internet. Då han var klar med det då somnade han på två röda medan din mamma var lite piggare idag och hade lite svårt för att sova. Fick ju även vänta tills pillerklockan ringde kl 22 innan jag kunde släcka. Det var kul att läsa bok igen, det var längesedan.

Av Carina - 1 september 2009 19:44

Din pappa ringde innan kl åtta, han ringer så sent som möjligt så din mamma inte behöver vakna för tidigt. Pratade med honom och idag kommer han äntligen hem. Linda och Josefin kom in strax efter det att din mamma tagit sina piller. De ska också åka hem idag… vilken tur din mamma har haft som har haft dem här dessa dagar.

 

Linda fixade fika till din mamma och de diskade och plockade undan. De stannade kvar tills klockan säkert var halv elva eller något och det är ju alltid skönt med sällskap. De satt uppe hos din mamma en stund innan de skulle ge sig av.

 

Din pappa ringde på lunchen och kollade om din mamma var okej och det var jag förutom att jag längtar efter honom. Linda tog upp lunch till mig så den inte skulle vara frusen då jag skulle värma den. Åt räkcreps idag igen… enkelt och gott. Åt denna gång uppe i sängen för jag orkade inte sitta där nere själv.

 

Din mamma har blivit beroende av ett spel på Facebook och kan inte sluta. Vill bara ha mer och mer poäng. Har inte orkat skrivit i bloggen på länge heller. Lever i en egen bubbla nu för tiden. Känner mig ändå lite bättre idag, lite piggare men magen är ingen vidare. Jag vill helst gå dubbelvikt eller ligga ner. Absolut inte stå upp bara, i så fall måste jag gå. Efter lunch gick din mamma ut, Linda sa att du måste ut och känna på vädret för det är varmt.

 

Din mamma gick till brevlådan och hämtade post. Jag fick koncentrera mig hela tiden för att inte vackla åt sidan eller behöva sätta mig ner. Det var precis vad jag orkade. Så fort jag kom in la jag mig igen helt slut. Men det var skönt att ha gjort det och där i posten låg ett fint bröllops kort från Mona och Jesper, der var ju bara ett år sen de gifte sig.

 

Din pappa ringde och din mamma beställde lite tidningar av honom. Då han lyfte från Stockholm somnade din mamma och vaknade då han landade. Hörde inte det men hörde då de flög tillbaka till Stockholm igen och de kan inte ha varit nere länge. Så kom äntligen din pappa hem.

 

Han kom upp till din mamma direkt och pussade på mig. Han hade med massa tidningar, choklad och så hade han köpt en bok till din mamma, en rolighets bok. Det var så skönt att se honom igen och din mamma blev så glad. Han la sig hos din mamma en stund men sen skulle ha tömma flaket på lastbilen. Han gick och ut och gjorde det, kollade även så allt är klart till besiktningen imorgon.

 

Då han kom in fixade han mat till din mamma, vi fikade lite och sen gick vi upp och la oss. Din pappa var trött och då jag tagit pillerna kl 22 somnade vi som stockar. Det är så härligt att somna då din pappa ligger sidan om, även om han småsnarkar ibland…

Av Carina - 1 september 2009 10:35

Anledningen till att det inte händer så mycket här är att jag ligger i sängen och är som bakfull hela dagen. Är uppe max 5 timmar om dagen och då vilar jag emellan... troligen är det cortisonet som slagit ut magen och att jag magkatarr av värsta sorten. Har enligt rekomendationer från Riga börjat trappa ner på cortisonet och äter nu bara en pilla varannan dag. Så jag åt ingen igår och tycker mig må lite bättre idag... inbillning...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards